SYDAFRIKA

– Förslag på program för en resa med oss till Sydafrika –

Dag1:  Avresa Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn

 

Dag 2: Ankomst Cape Town. Ni blir hämtade på flygplatsen och åker direkt till Stellenbosch, so är Sydafrikas näst äldsta stad och har en historisk citykärna och kallas också ekarnas stad. Här finns mycket att se och uppleva, allt på behagligt avstånd. Dags att packa upp – detta blir vår bas för några dagar.

Get together Party! Sydafrikanska specialiteter med härliga viner väntar vid ankomsten.

 

Dag 3: Ni befinner er nu i vingårdarnas absoluta centrum. Detta är en dag i vinets tecken men också en resa med fantastisk natur där vingårdarna, ca 120 st, avlöser varandra. Ett Sydafrika där det är som bäst och vackrast. Oavsett om man är vinälskare eller inte, finns här mycket att se och uppleva. Vår svensktalande guide lotsar oss runt för att ge oss så mycket som möjligt av utfärden.

Ni fortsätter till Paarl, känt för att inneha Sydafrikas största vinlager och för sitt vackra språkmonument. Detta är rest som ett minne av apartheidtiden och visar den betydelse dåvarande regim lade på de skilda språken. Förtryckarspråket afrikaans fick en pelare på 50 m, engelska språket 25 m och de inhemska 9 språken fick en pelare på 10 m. Under apartheidtiden var afrikaans undervisningsspråket. Idag tillämpas de egna språken i skolorna.

 

Dag 4: En fantastisk vägsträcka över bergen, där ni stannar vid Pad Stal d v s lokala odlares försäljningsställen av bl a marmelad, kryddor, te, vin, konsthantverk, kryddor, tyger och nötter. Därefter ner till Hermanus och de härliga klipporna att promenera efter.

På eftermiddagen återvänder ni till ert Guesthaus för lite avkoppling. Därefter tänds elden elden, ni umgås och avnjuter en sydafrikansk Braii (barbeque). Ett måste vid ett besök i Sydafrika!

 

Dag 5: Dagens etapp är ca 400 km, Route 62 till Outshorn. Färden går omväxlande genom storslagen natur, bördig åkermark, höga berg och djupa dalar. Sträckan är också historiskt intressant med minnen från inbördeskriget mellan boer och engelsmän under 1800-talet. Ni har dagen på er och gör ett och annat stopp utmed vägen, kanske för någon vinprovning i den berömda vinorten Robertson.

 

Dag 6: Efter frukost åker ni till världsberömda Cango Caves med dess fantastiska grottor. Ni gör en vandring på ca 700 m i dessa fantastiska kalkstensgrottor som urholkats av kolsyran under miljontals år. Stalaktiter och stalagmiter skapar förtrollande figurer och man känner sig förflyttad till sagornas värld. Outshorn är centrum för strutshanteringen och ni gör ett besök på en strutsfarm. Här får ni en lektion i att föda upp struts, dess glädje och vedermödor. På eftermiddagen stannar ni vid ytterligare en strutsfarm och avnjuter en strutsfilé när den är som bäst.

 

Dag 7: Knysna är en livlig kuststad och centrum för en omfattande skogshantering. Här har bl a norrmän gjort sig förmögna genom handel med trävaror.

Mest känd är staden för sin lagun belägen innanför ett gatt där många fartyg gått under. Ni gör en båttur över lagunen till andra sidan Featherbed Reserve och får en guidad åktur upp till reservatet.

Ni fortsätter en bit utmed Garden Route till Mossel Bay. Här besöker ni ett museum som visar en kopia på Bartolomeus Dias fartyg, och man får en uppfattning om vedermödorna att finna sjövägen till Indien.

 

Dag 8: Ni reser från Mossel Bay mot Cape Town, en sträcka på ca 380 km. Vägen går genom ett intressant landskap, Sydafrikas kornbod, med vackra och bördiga åkrar. Trakten är också känd för sina aloeveraplantager och varför inte stanna till vid någon av de många fabrikerna som framställer produkter ur råvaran.

 

Dag 9: Heldagstur till Goda Hoppsudden. Enligt traditionen är det här som Atlantens kalla vatten möter Indiska Oceanens varma. Vägen dit är naturskön och slingrar sig utmed havet. Ni gör ett stopp vid Haut Bay, där väntar båtar för en tur på ca 20 minuter till Seal Island. Här uppehåller sig unga hanar i tiotusental. Väl framme vid Goda Hoppsudden har man möjlighet att promenera upp till fyren med fantastisk utsikt. Det finns även möjlighet att åka kabinbana halva sträckan.

På tillbakavägen till Cape Town stannar ni vid Black Marlin och äter en god fisklunch och sedan ytterligare ett stopp vid Boulders Bay för att se mängder av minipingviner som uppehåller sig där.

Middag på Café Africa, en annorlunda restaurang där ni får pröva maträtter från olika delar av Sydafrika serverade till sång av zulupersonal.

 

Dag 10: Sightseeing i Cape Town. Ni besöker bl a District Six Museum. Därefter gör ni ett besök på Philani, en av dr Ingrid Le Roux’s nutritionskliniker i kåkstaden Khayelitsha.

På eftermiddagen tar ni kabinbanan upp på Taffelberget, 1000 m ö h, om vädret tillåter och till egen bekostnad.

 

Dag 11: Ni får en guidad rundtur i kåkstaden Langa och besöker bl a Kindergarten Luthando. På eftermiddagen åker ni till Robben Island, ön där Nelson Mandela satt fängslad i 20 år och numera utgör ett museum.

 

Dag 12: Transfer till flygplatsen. För de som valt den kortare resan är det nu dags för hemresa. Övriga tar flyget till Johannesburg. Under eftermiddagen sightseeing i Johannesburg och eventuellt ett besök i en guldgruva.

 

Dag 13: Under förmiddagen besöker ni huvudstaden Pretoria. Här residerar regeringen. Parlamentet är i Cape Town. På eftermiddagen åker ni till Soweto, Sydafrikas största township. Här besöker vi huset där Nelson Mandela greps och det moderna museet som byggts upp med anledning av Soweto massakern 1976, då ett 20-tal skolelever sköts ihjäl för sina protester mot apartheid.

 

Dag 14: På morgonen transfer till Johannesburgs flygplats för flyg till Victoria Falls. Vid ankomsten blir ni upphämtade och körda till ert hotell, som är beläget i närheten av de världsberömda fallen. Under eftermiddagen hämtas ni på hotellet för en kryssning i solnedgången på Zambezifloden. Under båtfärden serveras dryck och snacks och vi ser flodhästar, elefanter, krokodiler etc och många exotiska fåglar.

 

Dag 15: På morgonen en guidad tur utmed de 1700m breda fallen, sju till antalet. Här vräker sig 1200 kubikmeter vatten. Per sekund nedför fallen och är därmed världens största beträffande vattenmängd. Det högsta av fallen, Djävulsfallet, är 109 m. Nu lämnar ni Zimbabwe och åker över gränsen till Botswana. Eftermiddagssafari efter incheckning på er logde i Kasane, som ligger precis utanför Chobi National Park, känt för alla sina elefanter. Ni åker ut i öppna bilar med en professionell guide som är expert på områdets flora och fauna.

 

Dag 16: Fm båttur på Chobifloden med sitt rika fågelliv. Här kan ni se krokodiler på stranden och badande elefanter.

Em safari i den djur rika parken med hopp om att finna ”the Big Five”. Men djurlivet är enormt med stora hjordar elefanter och den ovanliga kuduantilopen finner man säkert här. Liksom lejon och hyenor.

 

Dag 17: Hemresan påbörjas med transfer till Victoria Falls, för vidare transport till Johannesburg och därefter hem till Sverige.

 

Dag 18: Hemma i Sverige igen efter en oförglömlig resa och många minnen från resan!

 

 

Ingår: Halvpension i Sydafrika, helpension i Botswana.